Είναι υγιεινό και ασφαλές να καταναλώνετε στρείδια τους καλοκαιρινούς μήνες;

Είναι υγιεινό και ασφαλές να καταναλώνετε στρείδια τους καλοκαιρινούς μήνες;

Λίγες τροφές συμπυκνώνουν την ιδέα της «καλής ζωής» όσο ένα ωμό στρείδι, όπως το έθεσε και η βραβευμένη με National Book Award Eleanor Clark στο έργο της (για τα στρείδια) «Προφανώς, αν δεν αγαπάς τη ζωή, δεν μπορείς να απολαύσεις ένα στρείδι».
Πράγματι, η ιδιαίτερη αυτή λιχουδιά μπορεί να υπερηφανεύεται για σπουδαίους «οπαδούς» όπως ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο Τζίμι Μπάφετ και ο Άντονι Μπουρντέν. Ο τελευταίος, μάλιστα, είχε παραδεχτεί πολλές φορές ότι στην κατανάλωση του πρώτου ωμού στρειδιού απέδιδε και την ενασχόλησή του με το φαγητό.


Παρόλα αυτά, όπως συμβαίνει με κάθε ωμό τρόφιμο, όπως το σούσι, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος όταν απολαμβάνετε ένα ωμό στρείδι. Αλλά, μήπως αυτός ο κίνδυνος γίνεται ακόμη μεγαλύτερος κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες;
Η «επικίνδυνη» πτυχή της απόλαυσης ενός ωμού στρειδιού, για όσους δεν το γνωρίζουν, ονομάζεται Vibrio vulnificus, ένας τύπος βακτηρίου που του αρέσει να συχνάζει στα στρείδια και σε άλλα οστρακοειδή. Τα στρείδια τρέφονται με φίλτρα, με αποτέλεσμα, αν το βακτήριο Vibrio τύχει να επιπλεύσει μέσα σε κάποιο από τα νερά που φιλτράρει το στρείδι, μπορεί να αποθηκευτεί στους ιστούς του ζώου.

Δείτε επίσης:

Ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα βακτήρια δεν έχουν οσμή, δεν μπορούν να δοκιμαστούν, να παρατηρηθούν ή να ανιχνευθούν με άλλο τρόπο. Η καυτερή σάλτσα, ο χυμός λεμονιού και το αλκοόλ μπορεί να νοστιμεύουν ιδιαιτέρως το στρείδι σας, αλλά δεν μπορούν να σκοτώσουν τυχόν μικρόβια ή να σας κρατήσουν ασφαλείς.

Εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες και να είστε λίγο προσεκτικοί
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το tastingtable.com, κυκλοφορεί ένας μύθος ότι αν αποφύγετε να τρώτε ωμά στρείδια κατά τη διάρκεια των μηνών χωρίς το γράμμα «ρ», θα είστε ασφαλείς. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν πρέπει να τρώτε στρείδια από τον Μάιο έως τον Αύγουστο. Ωστόσο, αυτή η πεποίθηση μάλλον είναι προϊόν μιας μεταβλητής που συχνά συγχέει τον κόσμο.
Ο υδατοκαλλιεργητής Ντόναλντ Μέριτ λέει στους New York Times ότι ένα ωμό στρείδι είναι ωμό στρείδι όλο το χρόνο, και αν ένα κακό στρείδι επρόκειτο να σας κάνει κακό τον Ιούλιο, το ίδιο θα συνέβαινε και τον Ιανουάριο. «Ουσιαστικά, αν αγοράζετε στρείδια που καλλιεργούνται σε υγιή νερά και τα χειρίζεστε σωστά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα να τα τρώτε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου», εξηγεί ο Merit.




 

Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη