Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Μετακινήσου στην πόλη με ασφάλεια..

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Το ποδήλατο έχει γίνει βασικό μέσο μεταφοράς για πολλούς, αφού αποτελεί μια οικονομική λύση, για γρήγορες μετακινήσεις χωρίς το άγχος της κίνησης ή της αναζήτησης θέσης πάρκινγκ, ενώ η ποδηλασία αποδεδειγμένα προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία.

Και ειδικά τους τελευταίους μήνες λόγω του ιού και του lockdown, «το προηγούμενο δίμηνο κατεγράφη μια αύξηση της τάξης του 300% στις πωλήσεις και επισκευές-σέρβις των ποδηλάτων.», σύμφωνα με μαρτυρία ιδιοκτήτη καταστήματος ποδηλάτων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ . Για τον ίδιο λόγο, θεσπίζονται γρήγορες διαδικασίες για την προσωρινή δημιουργία ποδηλατόδρομων  σε διάφορους δήμους της χώρας.
Αν και η ποδηλασία είναι ευχάριστη και ευεργετική για τον ποδηλάτη, ωστόσο φαίνεται πως δεν γίνεται πάντα σωστή χρήση του μέσου αυτού καθώς, σύμφωνα με στατιστικά της ΕΛΑΣ, το 1,7% των ατυχημάτων που σημειώθηκαν το 2019 έγιναν με ποδήλατο. Ο ΚΟΚ από πέρυσι προσπάθησε να ορίσει ένα πλαίσιο σωστής οδηγικής συμπεριφοράς, προστατεύοντας ποδηλάτη και τρίτους και εισήγαγε μια σειρά από νέες πινακίδες – σήματα για τα ποδήλατα, αλλά και νέα πρόστιμα και για τους ποδηλάτες, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζονται (σχεδόν) όπως οι οδηγοί των άλλων οχημάτων.

Ο ΚΟΚ για ποδηλάτες
Οι σημάνσεις
Σε γενικές γραμμές οι νέες πινακίδες ενημερώνουν ή προειδοποιούν για τη διασταύρωση με ποδηλατόδρομο (αποκλειστική λωρίδα ποδηλατών) και για την παρουσία διαβάσεων (παράλληλων ή κοινών) ποδηλάτων και πεζών, ή για τη παρουσία κοινής λωρίδας κίνησης ποδηλατών – οχημάτων. Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν πως τα ποδήλατα μπορούν να κινούνται στις λεωφορειολωρίδες (καλύπτοντας έτσι μια μεγάλη ανάγκη για διευκρίνηση του πού πρέπει να κινείται ένας ποδηλάτης, ειδικά στις πόλεις), ενώ ορίζουν και την παρουσία χώρων όπου επιτρέπεται η στάθμευση για ποδήλατα.


Τα πρόστιμα
Ο ΚΟΚ στην ουσία αναγνωρίζει το δικαίωμα του ποδηλάτη να κινείται στο οδόστρωμα, όμως αυτό συνεπάγεται και υποχρεώσεις αλλά και ποινές σε περίπτωση παραβιάσεων, όπως υφίσταται ένας κανονικός οδηγός. Τα πρόστιμα είναι αυστηρά, ενώ πλέον και για τους ποδηλάτες (όπως και για τους υπόλοιπους οδηγούς οχημάτων), οι παραβάσεις του ΚΟΚ διαχωρίζονται ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητάς τους (σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας) με τα πρόστιμα να έχουν και αυτά τις ανάλογες διαβαθμίσεις.

Ειδικά για τους ποδηλάτες το όριο ταχύτητας εντός πόλεων ορίζεται στα 20 χιλ./ώρα, η χρήση κράνους δεν είναι υποχρεωτική, ενώ τα ακόλουθα είναι τα βασικά πρόστιμα που αφορούν τους ποδηλάτες:



Μετακίνηση στην πόλη με ασφάλεια
Κάθε ποδηλάτης πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προσωπικής ασφαλείας και να φοράει κράνος, ειδικές επιγονατίδες και μαξιλαράκια αγκώνων για να αποφύγει τραυματισμούς από τυχόν ατυχήματα. Οι ανακλαστήρες στο ποδήλατο και τα ρούχα καθώς και τα φώτα είναι απαραίτητα κατά την κίνηση τις βραδινές ώρες.
Με το νέο ΚΟΚ οι ποδηλάτες πλέον αντιμετωπίζονται ως κανονικοί οδηγοί πράγμα που τους επιτρέπει να μετακινούνται στο οδόστρωμα ενώ τους «προστατεύει» από την «αντικοινωνική συμπεριφορά» των οδηγών άλλων οχημάτων. Όμως, αυτό παράλληλα σημαίνει πως οι ποδηλάτες έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ευθύνες και οφείλουν να φροντίζουν να κινούνται με ασφάλεια στο δρόμο και να σέβονται τον ΚΟΚ, όπως και οι άλλοι οδηγοί.

Άρα στην ουσία ένας ποδηλάτης έχει υποχρεώσεις, όπως έχει ένας οδηγός αυτοκινήτου. Μπορεί ο νόμος να μην επιβάλει την υποχρεωτική ασφάλιση των ποδηλάτων, αλλά με δεδομένο ότι επιτρέπει τη συνύπαρξη των ποδηλάτων με τα άλλα οχήματα στο οδόστρωμα, σε συνδυασμό με την απουσία ποδηλατόδρομων στην Ελλάδα, η πιθανότητα να εμπλακεί ένας ποδηλάτης σε ένα ατύχημα είναι μεγάλη.
Ακόμα όμως και αν κάποιος ποδηλάτης προσέχει πολύ το πώς κινείται και φροντίζει τα πάντα για την προσωπική του ασφάλεια, δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως δεν θα του τύχει κάποιο απρόοπτο, που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες σε τρίτους.

Τέλος, κάθε ποδηλάτης, όπως και κάθε άλλος οδηγός καλό είναι να έχει ασφάλιση αστικής ευθύνης που θα του εξασφαλίσει ότι θα μπορεί να αποζημιώσει τρίτους αν τυχόν εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα ή άθελά του προκαλέσει κάποια βλάβη σε κάποιον αν του τύχει κάτι απρόοπτο ενώ κινείται με το ποδήλατό του.


Ευκαιρίες / Προσφορές σε Γυαλιά ηλίου & Μαγιό..

Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη