Πως να σχεδιάσεις τον τέλειο Κήπο.

Πως να σχεδιάσεις τον τέλειο Κήπο

Η μελέτη, ο σχεδιασμός, η κατασκευή κήπου, καθώς και η συντήρηση του, είναι πιο σύνθετη υπόθεση. Ένας σωστά σχεδιασμένος και καλοστημένος κήπος συντηρείται πολύ πιο εύκολα και οικονομικά. Ας πούμε ότι είναι μια επένδυση που μας ανταμείβει.

Συμβουλευτήκαμε τον Δημήτρη Κακαλιάντη, ψυχή της εταιρίας Kipotexnia.gr, ο οποίος μας μίλησε για πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για μια σωστή και αποτελεσματική κατασκευή κήπου.
Μας έκανε εντύπωση η αγάπη και το μεράκι του και αγαπήσαμε την τελειομανία του, η οποία προφανώς και παίζει τον ρόλο της στην επιτυχία των έργων της εταιρείας.

Τι λαμβάνουμε υπόψη μας λοιπόν για τον σχεδιασμό και τη σωστή κατασκευή ενός κήπου
Ο κυριότερος παράγοντας για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου κήπου, είναι ο σχεδιασμός. Ένας καλοσχεδιασμένος κήπος οφείλει να είναι όμορφος και περιποιημένος, λειτουργικός, σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο, υγιής, με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση και φυσικά οικονομικός.

Οι προσωπικές ανάγκες
Φυσικά για να ξεκινήσεις τη δημιουργία ενός κήπου, θα πρέπει πρώτα να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις και τι χρειάζεσαι. Μπορεί να επιλέξεις έναν βοτανικό κήπο με αρωματικά φυτά, έναν κήπο με διάφορα λουλούδια, έναν λαχανόκηπο, έναν μεγάλο κήπο για τα παιδιά και τις δραστηριότητες τους, έναν κήπο αναψυχής ή και άθλησης, φυτοφράχτη, θάμνους και δέντρα, χλοοτάπητα ή κάποιον συνδυασμό τους.

Οι απαιτήσεις του εδάφους
Αδιαμφισβήτητα, το θεμέλιο για υγιή φυτά είναι το υγιές έδαφος και οι κλιματικές συνθήκες. Οι ιδιαιτερότητες του εδάφους διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Παράγοντες όπως, η αποστράγγιση, τα θρεπτικά συστατικά, η χημική ανάλυση του εδάφους, ο αερισμός κλπ., καθορίζουν τόσο τις ενέργειες που θα κάνουμε όσο και τη σωστή επιλογή των φυτών. Ένα έδαφος πρέπει να είναι κατάλληλο για το είδος του κήπου που επιθυμούμε να φιλοξενήσουμε. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για τη βελτίωσή του. Δες εδώ: Πώς επηρεάζουν το έδαφος και το νερό την ανάπτυξη των φυτών.

Οι κλιματικές συνθήκες
Πολλές φορές αναρωτιέσαι: “Αν” και “κατά πόσο” μπορεί να αναπτυχθεί ένα φυτό στη θέση που το έχεις βάλει”.  Το κλίμα και το έδαφος, είναι η βασική απάντηση στο ερώτημα σου.

Γενικά λόγω του μεσογειακού κλίματος της χώρας μας, έχουμε μία εύνοια στα περισσότερα φυτά. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν φυτά που δεν ευδοκιμούν σε όλα τα εδάφη και τα κλίματα. Για παράδειγμα, μιλάμε για διαφορετικό κλίμα σε συνθήκες πόλης, βουνού, παραθαλάσσιας περιοχής, σκιερής περιοχής ή με άπλετη ηλιοφάνεια κλπ. Δες εδώ: Πώς επηρεάζει το κλίμα την ανάπτυξη και επιβίωση των φυτών.

Θα λέγαμε λοιπόν, πως το έδαφος και το κλίμα είναι οι λέξεις-κλειδιά για έναν επιτυχές αποτέλεσμα.

Η σωστή άρδευση και η οικονομία
  • Ένα απαραίτητο και άκρως σημαντικό στοιχείο για τη διαμόρφωση ενός υπαίθριου χώρου, αποτελεί σίγουρα το σύστημα άρδευσης. Κάτι που μπορεί να καταλήξει σε “παγίδα” για κάποιον άπειρο σχεδιαστή κήπου. Ένας καλός σχεδιασμός συστήματος άρδευσης:
  • γίνεται με τις προδιαγραφές του χώρου με βάσει το μέγεθος και την τοποθεσία
  • γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες άρδευσης βάσει κλίματος, εδάφους και ποικιλίας φυτών
  • χρησιμοποιεί μέσα της τελευταίας τεχνολογίας – αυτό σημαίνει: 1) οικονομία στα χρήματα εγκατάστασης και διαχείρισης και 2) εξοικονόμηση ποσότητας νερού, άρα και εξοικονόμηση χρημάτων
Η τοποθεσία και το περιβάλλον
Για να "δέσει" ο κήπος, θα πρέπει να ενταχθεί αρμονικά στον περιβάλλοντα χώρο. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου αν βρίσκεσαι σε παραθαλάσσια περιοχή, σε ορεινή περιοχή, δίπλα σε δάσος κλπ., ώστε να τοποθετηθούν τα κατάλληλα δέντρα και χαλίκια.

Η σωστή επιλογή των φυτών
Αφού έχουν αξιολογηθεί όλα τα παραπάνω, στη συνέχεια επιλέγονται τα σωστά φυτά. Σωστά φυτά, σύμφωνα με το έδαφος, το κλίμα, τις ανάγκες, την τοποθεσία και φυσικά το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα. Ο ειδικός ξέρει τι να προτείνει, πού και πώς να το τοποθετήσει και πώς θα πρέπει να συντηρηθεί το καθετί.

Το κόστος τόσο των φυτών, όσο και των υπόλοιπων υλικών
Το τελικό κόστος για την κατασκευή κήπου, προκύπτει από την ανάλυση των φυτών, το αρδευτικό σύστημα και τα υλικά που απαιτούνται. Ένας ειδικός κηποτέχνης τα γνωρίζει καλά αυτά και μπορεί να προτείνει οικονομικές λύσεις και ιδέες που προσαρμόζονται ανάλογα στον καθένα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή κήπου, αλλά και τη συντήρηση του.

Γνωριμία με την εταιρία
Η τεχνική εταιρία kipotexnia.gr ιδρύθηκε το 2010 από τον κ. Κακαλιάντη, τεχνολόγο Γεωπόνο. Στελεχώνεται από Έλληνες γεωπόνους και ειδικευμένους εργάτες ενώ στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους είναι η μελέτη, η κατασκευή και η συντήρηση έργων πρασίνου ανεξαρτήτου κλίμακας και βαθμού δυσκολίας.

Σκοπός της εταιρίας είναι η δημιουργία λειτουργικών και καλαίσθητων χώρων πρασίνου με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον ενώ μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης και του δικτύου συνεργατών είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών τους. Οτιδήποτε κάνουν γίνεται με εξειδίκευση και μπόλικο μεράκι.

Οι υπηρεσίες της εταιρίας
  • Μελέτη – Σχεδιασμός κήπων
  • Μελέτη – Σχεδιασμός φυτεμένων δωμάτων
  • Φυτοτεχνική Διαμόρφωση
  • Τοποθέτηση χλοοτάπητα
  • Κατασκευή δικτύων αυτόματης άρδευσης
  • Χωματουργικά
  • Επίβλεψη έργων πρασίνου
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες Γεωπόνου
  • Συντήρηση κήπων
Ακολούθησε την Κηποτεχνία για να βλέπεις τα ενδιαφέροντα projects που στήνουν:
Στο Facebook – Κηποτεχνία
Στο Instagram – @kiposgr



Ευκαιρίες / Προσφορές σε Γυαλιά ηλίου & Μαγιό..

Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη