Αγροτικά: Ενημέρωση για τους παραγωγούς!

Ασφάλιση για απώλεια εισοδήματος μέσω των εργαλείων της ΚΑΠ για ζημιογόνα αίτια που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ .

Στην ενεργοποίηση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου που αφορούν χρηµατοδοτικές συνεισφορές σε ασφάλιστρα και σε ταµεία αλληλοβοήθειας µέσω των κονδυλίων της νέας ΚΑΠ, προσανατολίζεται το ΥΠΑΑΤ για µία σειρά ζηµιογόνων αιτιών που αφορούν περονόσπορο, ακαρπία, παγετό σε προανθικό στάδιο κ.λπ.

Όπως φαίνεται και από σχετική μελέτη που προκηρύχθηκε τα ζημιογώνα αυτά αίτια θα συνεχίσει να µην ασφαλίσει ο ΕΛΓΑ, αλλά θα καλύπτονται µόνο από ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης ή από «Ταµεία αλληλοβοήθειας» που θα πρέπει πάντως πρώτα να ιδρυθούν. 
Ουσιαστικά, τα εργαλεία αυτά θα αποζημιώνουν τον παραγωγό για ζημιές που επηρεάζουν τουλάχιστον το 20% της μέσης ετήσιας παραγωγής ή εισοδήματός του. 
Ένα τέτοιο «Ταμείο Σταθεροποίησης Εισοδήματος» ύψους 9,5 εκατ. ευρώ είχε σχεδιαστεί να ενεργοποιηθεί πιλοτικά για τον τομέα των πυρηνόκαρπων στη χώρα µας στα πλαίσια μέτρα του μεταβατικού ΠΑΑ, αλλά τελικά οι αρμόδιες αρχές δεν στάθηκαν ικανές να το τρέξουν.

Οι μη καλυπτόμενες ασφαλιστικά ζημίες και οι νέες ζημιογόνες αιτίες που θα μελετηθούν σύμφωνα µε σχετική προκήρυξη που υπογράφει ο γενικός γραμματέας ∆ημήτρης Παπαγιαννίδης για τη σύνταξη του θεσμικού πλαισίου των εργαλείων διαχείρισης θα είναι:
  • Περονόσπορος και άλλες μυκητολογικές προσβολές στην καλλιέργεια της αμπέλου.
  • Ακαρπία στις ελιές.
  • Ακαρπία στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς.
  • Ακαρπία στην καλλιέργεια αχλαδιάς.
  • Ακαρπίες σε ποικιλίες κερασιών και µήλων τοπικού χαρακτήρα.
  • Κάλυψη δευτερογενών ζημιών από βροχοπτώσεις.
  • Ασφαλιστική κάλυψη παγετού προανθικού σταδίου φυλλοβόλων δένδρων.
  • Πιθανές ζημίες από καύσωνα στη φυτική παραγωγή .
«Θα πρέπει να εφαρμοστούν διεθνώς αποδεκτές αναλογιστικές αρχές, πρακτικές και μεθοδολογίες και να παρατεθούν συμπεράσματα και προτάσεις που θα έχουν ως στόχο τη σύνοψη των παραδοχών και των αντίστοιχων αποτελεσμάτων, την ποιοτική τους ανάλυση ως και την επίλυση ενδεχόμενων προβλημάτων που θα ανακύψουν από την παράθεση των σχετικών αναλογιστικών αποτελεσμάτων», αναφέρει σχετικά η πρόσκληση.

Τα διαθέσιμα εργαλεία
Αναφορικά µε τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου που μπορούν να προκηρυχθούν το θεσμικό πλαίσιο της ΚΑΠ προβλέπει τα εξής:
Τα κράτη µέλη μπορούν, ανάλογα µε την εκτίμηση αναγκών που διενεργούν, να χορηγούν στήριξη για διαφορετικούς τύπους εργαλείων διαχείρισης κινδύνου, μεταξύ άλλων εργαλείων σταθεροποίησης εισοδήματος, και ιδίως:
  • α) χρηµατοδοτικές συνεισφορές σε ασφάλιστρα για συστήματα ασφάλισης,
  • β) χρηµατοδοτικές συνεισφορές στα ταµεία αλληλοβοήθειας, μεταξύ άλλων για διοικητικές δαπάνες εγκατάστασης.
Τα κράτη µέλη μεριμνούν ώστε η στήριξη να χορηγείται µόνο για την κάλυψη οικονομικών ζημιών που υπερβαίνουν ένα κατώτατο όριο σε ποσοστό τουλάχιστον 20 % της μέσης ετήσιας παραγωγής ή εισοδήματος του γεωργού κατά την προηγούμενη τριετή περίοδο ή του τριετούς μέσου όρου της προηγούμενης πενταετούς περιόδου εξαιρώντας την υψηλότερη και χαμηλότερη τιμή. Τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου τομεακής παραγωγής υπολογίζουν τις ζημίες είτε σε επίπεδο εκμετάλλευσης είτε στο επίπεδο της δραστηριότητας της εκμετάλλευσης στον οικείο τομέα.

∆εν είναι «δωρεάν» η συμμετοχή
Τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου µέσω της ΚΑΠ που σχεδιάζονται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του συστήματος ασφάλισης ΕΛΓΑ δεν είναι «δωρεάν». Ουσιαστικά θα επιδοτείται ένα μέρος του ασφαλίστρου που θα καταβάλλουν οι αγρότες σε ιδιωτικούς φορείς που καλύπτουν τους σχετικούς κινδύνους ή θα πρέπει µε δικά τους έξοδα να συνδράμουν σε ένα κοινό «Ταμείο Αλληλοβοήθειας». Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για περίπτωση συγχρηματοδότησης της ασφάλισης. 

Σημειώνεται πως η πρόθεση των αρχών να «περάσουν» τα ζημιογόνα αίτια που περιγράφονται στην πρόσκληση Παπαγιαννίδη στη νέα ΚΑΠ, σημαίνει πως εκτός απροόπτου δεν πρόκειται να ενταχθούν στις ζημιές που θα καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Υπενθυμίζεται πως µε βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να φέρει στη Βουλή ως πρώτο νομοσχέδιο προς ψήφιση- τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του Οργανισμού».


Το σχέδιο Ταμείου για τα πυρηνόκαρπα που ναυάγησε
Τo Μέτρο 17.3 «Εργαλείο σταθεροποίησης εισοδήματος» που είχε προγραμματιστεί να ενεργοποιηθεί πιλοτικά στη μεταβατική ΚΑΠ αναμένεται να μεταφερθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο πλέον. Μάλιστα είχε προκηρυχθεί και σχετική μελέτη τον Ιούλιο του περασμένου έτους (Mελέτη για την ενεργοποίηση του Μέτρου 17.3: Εργαλείο σταθεροποίησης εισοδήματος γεωργών στον τομέα των πυρηνοκάρπων») που είναι άγνωστο τελικά τι περιέχει αν και εφόσον είχε ολοκληρωθεί. Το σχετικό πρόγραμμα προέβλεπε την αποζημίωση των παραγωγών πυρηνόκαρπων μόλις διαπιστωθεί μείωση του εισοδήματός τους άνω του 20%.

Το κόστος δημιουργίας του Ταμείου
  • Τα ποσά που θα πληρώνονται ως αποζημιώσεις στους συμμετέχοντες αγρότες.
  • Το επιτόκιο για εμπορικά δάνεια που έχουν συναφθεί από το Ταμείο για την αποπληρωμή των αποζημιώσεων προς τους αγρότες σε περιόδους κρίσης.
  • Το αρχικό κεφάλαιο του Ταμείου.
Ο γεωργός που συμμετέχει στο Ταμείο πρέπει να καταβάλει εισφορές. Οι όροι συμμετοχής θα οριστούν µε την ίδρυση του Ταμείου, σύμφωνα µε μελέτη που εκπονεί η Παγκόσμια Τράπεζα για λογαριασμό των ελληνικών διαχειριστικών αρχών. Οι διαχειριστές τώρα των κεφαλαίων μπορεί να είναι αγροτικοί συνεταιρισμοί, κοινοπραξίες συνεταιρισμών, οργανώσεις παραγωγών και ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, συλλογικούς φορείς και επιχειρηματικά δίκτυα που αποτελούνται κυρίως από αγροτικές επιχειρήσεις.

Η εμφάνιση της κατάστασης της κρίσης της αγοράς, το λεγόμενο «συμβάν ενεργοποίησης» των αποζημιώσεων, θα πιστοποιείται από τις Εθνικές αρχές. Μετά το «συμβάν ενεργοποίησης», ο αγρότης μπορεί να υποβάλει αίτηση αποζημίωσης στο ταμείο. Η αποζημίωση στους συμμετέχοντες αγρότες ενεργοποιείται µόνο για απώλειες εισοδήματος που υπερβαίνουν το 20% του μέσου ετήσιου εισοδήματος εκάστου γεωργού κατά την προηγούμενη τριετία ή του μέσου όρου τριετίας που υπολογίζεται µε βάση την προηγούμενη πενταετία, ύστερα από αφαίρεση της υψηλότερης και της χαμηλότερης τιµής. Το εισόδημα αυτό αναφέρεται στο σύνολο των εσόδων που έχει ο γεωργός από την αγορά, συμπεριλαµβανομένης κάθε μορφής δημόσιας στήριξης, ύστερα από αφαίρεση του κόστους των εισροών.

Ο αγρότης θα λάβει αποζημίωση μικρότερη από 70%, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι μικρότερη από το 20% της ζημιάς που υπέστη.

Στόχος και οφέλη του προγράμματος
Το υπομέτρο αυτό αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που σχετίζονται µε τη μεταβλητότητα των τιμών και των αγορών και, γενικότερα, µε την αστάθεια του εισοδήματος στη γεωργία. Βασίζεται στην αρχή της αμοιβαίας βοήθειας και των αμοιβαίων οφελών μεταξύ των µελών και αντιπροσωπεύουν όχι µόνο ένα καινοτόμο εργαλείο διαχείρισης κινδύνου, αλλά και τον καταλληλότερο τρόπο προστασίας του εισοδήματος των αγροτών. Το κόστος συμμετοχής στην αμοιβαία κάλυψη θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό και να συμφέρει τον αγρότη.
προωθούμενο από ©Γιώργος Κοντονής|Agronews

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη