Αυτός είναι ο μαύρος θησαυρός από Σέρρες!


Υπετροφή τα μαύρα φασόλια της  Άνω Βροντούς Σερρών.

Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύµα που θέλει τα µαύρα φασόλια να είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους εισαγόμενα, ο Πρόδρομος Ματενόγλου, αποφάσισε το 2019, να «χτίσει» τη δική του παραγωγή.

 Διατηρώντας μνήμες από την παιδική του ηλικία, όταν στο σπίτι του κατανάλωνε µαύρα φασόλια στο μεσημεριανό τραπέζι, τα οποία προέρχονταν από καλλιέργειες του παππού του, μπήκε σε διαδικασία αναζήτησης για το συγκεκριμένο είδος. Προερχόμενος από αγροτική οικογένεια και έχοντας ολοκληρώσει εν μέρει τις σπουδές του ως φυσιοθεραπευτής, αποφάσισε ότι η θέση του ήταν κοντά στη γη.

Η απόφαση για την συμμετοχή στην παραγωγική δραστηριότητα της οικογένειας έρχεται σε ηλικία 19 ετών. Τελειώνοντας τον πρώτο κύκλο σπουδών του σε σχολή φυσικοθεραπείας. Διέκοψε τις σπουδές του, καθώς όπως παραδέχεται, αναγνωρίζοντας ότι η ζωή του ήταν συνυφασμένη µε την αξία που προσφέρει η γη και ο τόπος του. 

Αρκετά χρόνια αργότερα και αφού γίνει κοινωνός στην παραγωγική διαδικασία της οικογένειάς του, δημιούργησε τη δική του οικοτεχνία µε αντικείμενο την καλλιέργεια και τυποποίηση μαύρου φασολιού, η οποία συστάθηκε το 2019. 

Νωρίτερα ασχολήθηκε µε την παραγωγή λευκού φασολιού και πατάτας, τα οποία αποτελούν δύο από τα κύρια προϊόντα του πρωτογενούς τομέα στην Άνω Βροντού Σερρών από όπου κατάγεται. Τα µαύρα φασόλια κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά µε την ετικέτα «Μαύρα Φασόλια Άνω Βροντού Σερρών».

«Ξεκίνησα δοκιμαστικά την καλλιέργεια, είδα ότι αποδίδουν και έτσι διεύρυνα την παραγωγή µου και προχώρησα στην τυποποίηση», αναφέρει ο παραγωγός.


Μετά τις εξαγωγές, όσο αυξάνεται η ζήτηση, στόχος η προσθήκη νέων στρεμμάτων
«Η επιλογή µου να ξεκινήσω παραγωγή μαύρου φασολιού», εξηγεί ο Πρόδρομος Ματενόγλου, «µε οδήγησε σε έναν αρκετά δύσκολο δρόμο αρχικά. Ο κόσμος δεν γνώριζε την ύπαρξη ελληνικού μαύρου φασολιού Πρεσπών. Πρόκειται για ένα φασόλι, ο σπόρος του οποίου είχε φτάσει πριν από πολλούς αιώνες από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και στην πορεία ενσωματώθηκε στην παραγωγική διαδικασία».

Απόδοση 100-110 κιλά ανά στρέµµα στο μαύρο φασόλι
Ο ίδιος ξεκίνησε µε παραγωγή μαύρου φασολιού σε περίπου 10 στρέμματα και σήμερα διατηρεί περί τα 55 στρέμματα. Επιπλέον καλλιεργεί 30 στρέμματα λευκού φασολιού και 40 στρέμματα πατάτας. Στρεμματικά το μαύρο φασόλι αποδίδει 100-110 κιλά το στρέµµα, ενώ το λευκό φασόλι αποδίδει 200 κιλά. Αυτό συνεπάγεται ότι η τιμή στο μαύρο φασόλι είναι σχεδόν η διπλή και αντί για 3 ευρώ που είναι η λιανική τιμή για λευκό φασόλι, ανέρχεται στα 5-6 ευρώ για το μαύρο φασόλι.

«Ωστόσο υφίσταται σημαντική διαφορά και στις διατροφικές ιδιότητες μεταξύ των δύο ειδών. Τα µαύρα φασόλια εμπεριέχουν 24 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 100 γραμμάρια προϊόντος, διατηρώντας την υψηλότερη περιεκτικότητα από κάθε άλλο είδος οσπρίου. Το προϊόν βάσει των διατροφικών του χαρακτηριστικών αποτελεί υπερτροφή». 


Πρώτες εξαγωγές στη Γαλλία
Ήδη ο Πρόδρομος Ματενόγλου ξεκίνησε να εξάγει μαύρο φασόλι στη Γαλλία, ενώ διερευνά την επέκταση των διεθνών πωλήσεων, στέλνοντας πρόσφατα και δείγματα και στην Αμερική. Στην Ελλάδα τα προϊόντα του διατίθενται σε αρκετά καταστήματα delicatessen και εστιατόρια, φτάνοντας έως και την Αθήνα.
Όπως λέει, όλο το βάρος της παραγωγής του για τα επόμενα χρόνια θα διοχετευτεί στο μαύρο φασόλι. Επιδίωξή του είναι να αυξήσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, προσθέτοντας νέα στρέμματα από χρόνο σε χρόνο.
προωθούμενο από ©Γιώργος Λαμπίρης|agronews.gr


Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη