Τι χρειάζεται για χορήγηση βεβαίωσης επαγγελματία αγρότη που δίνει πρόσβαση σε ευνοϊκή φορολόγηση!


Για κάποιο λόγο, πολλοί επαγγελματίες αγρότες, µια ζωή αγρότες χωρίς κανένα άλλο εισόδημα, δεν έχουν στη δήλωσή τους το χαρακτηρισμό του επαγγελματία αγρότη, µε αποτέλεσμα να µην τυγχάνουν του αφορολόγητου κατά την εκκαθάριση του φόρου.

Φέτος έχουμε µία επιπλέον ιδιαιτερότητα που λέγεται συμβολαιακή γεωργία, µέσω της οποίας δίνεται έκπτωση 50% στον καταβλητέο φόρο. Χωρίς τον χαρακτηρισμό του επαγγελματία αγρότη στο έντυπο των φορολογικών δηλώσεων, δεν μπορεί να λειτουργήσει η έκπτωση µέσω της συμβολαιακής γεωργίας.

Άρα είναι πολύ πιο σημαντικός ο χαρακτηρισμός «επαγγελματίας αγρότης»  και κατ’ επέκταση εξίσου σημαντικός ο τρόπος που λειτουργούν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι ομάδες παραγωγών και γενικότερα όλα τα γραφεία που ασχολούνται µε τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε.

Τι εννοώ: οι δηλώσεις ΟΣ∆Ε υποβάλλονται από πιστοποιημένα γραφεία [Φορέας Α]. τέτοια γραφεία έχουν μεταξύ άλλων και οι Ενώσεις.

Μόλις πριν λίγες ημέρες πληροφορήθηκα ότι µία μεγάλη Ένωση της Βόρειας Ελλάδας [όχι η Ένωση, ο υπάλληλος που ασχολείται µε την εν λόγω διαδικασία, αλλά οι ενέργειες του αντικατοπτρίζουν την Ένωση στην οποία εργάζεται], αρνήθηκε να υποβάλλει τα δικαιολογητικά στο ΚΕΠΠΥΕΛ της περιοχής για κάποιον αγρότη. Πιο συγκεκριμένα, στον αγρότη αυτόν δεν ήταν τσεκαρισμένος ο κωδικός 037 στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, µε αποτέλεσμα να µην μπορεί να δοθεί η έκπτωση του φόρου 50%.

Επαγγελματίας αγρότης 100%, χωρίς άλλα εισοδήματα παρά µόνο από την αγροτική παραγωγή, είχε υποβάλλει -όπως προβλέπεται- τις συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας, αλλά επειδή δεν εμφανιζόταν επαγγελματίας αγρότης, δεν μπορούσε να τύχει της έκπτωσης του φόρου.

Ζήτησε λοιπόν από το γραφείο που κάνει τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε, να υποβάλλει την αίτηση στο ΚΕΠΠΥΕΛ προκειμένου να χορηγηθεί η βεβαίωση του επαγγελματία αγρότη. Όμως ο υπάλληλος  ζήτησε πρώτα να υποβληθεί η φορολογική δήλωση του 2022 και μετά θα έκανε την αίτηση.
Είναι κακό να συμπεριφέρεσαι λες και είσαι ο γνώστης των πάντων και να ταλαιπωρείς τον κόσμο.
Αντί να αρχίσω κα κατεβάζω καντήλια στον άσχετο, θα αφήσω εδώ την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία ορίζεται ότι: 
«κατά α) Έως και την ημερομηνία λήξης της υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022, για τη χορήγηση βεβαιώσεων Μ.Α.Α.Ε. λαμβάνονται υπόψη:
  • αα) Στην περίπτωση κατά την οποία δεν έχει υποβληθεί η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, τα οικονομικά στοιχεία φορολογικού έτους 2021, σε συσχέτιση µε την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2021 και την Ε.Α.Ε. έτους 2022, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκμετάλλευσης. 
  • αβ) Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2022, σε συσχέτιση µε την Ε.Α.Ε. έτους 2022.
β) Από την ημερομηνία λήξης υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά στοιχεία φορολογικού έτους 2022, σε συσχέτιση µε την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2022 και την Ε.Α.Ε. έτους 2023, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκμετάλλευσης».

Τι µας λέει  η απόφαση; Ότι σε περίπτωση που δεν έχει υποβάλλει κάποιος την τρέχουσα φορολογική δήλωση, προσκομίζει τα στοιχεία της προηγούμενης και ο υπάλληλος που ανέλαβε να υποβάλλει την αίτηση, είναι υποχρεωμένος να τα παραλάβει.

Η απόφαση είναι η 148/62186/01-03-2023 Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κι εκεί περιγράφονται αναλυτικά όλες οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να προσκομίσει κάποιος ώστε να μπορέσετε εσείς να καταθέσετε την αίτηση στο ΚΕΠΠΥΛ.

Για την ιστορία να πω ότι η συνάδελφος αναγκάστηκε τελικά να υποβάλει την αίτηση η ίδια, φυσικά χωρίς κανένα πρόβλημα και φυσικά, η βεβαίωση εκδόθηκε κανονικά, όπως προβλέπεται.
Ποιος επιβαρύνεται το κόστος των ηλεκτρονικών βιβλίων;

Ξεκίνησε η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων. Αργά ή γρήγορα θα εφαρμοστούν
σε καθολική μορφή (µάλλον αργά). Το κόστος εφαρμογής τους το επιβαρύνεται η επιχείρηση. Το χειρότερο όμως είναι ότι, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους δεν έχουν καταλάβει ακόμα τις τους περιμένει, ενώ κάποιοι άλλοι λειτουργούν λες κι έχουν το αλάθητο του πάπα.
προωθούμενο από ©keaimathias.gr
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη