Πανευρωπαϊκά η Ελλάδα δίνει τα λιγότερα πριμ, για Νέους Αγρότες!


Η μόνη χώρα που δεν προβλέπει πριμ είναι η Ιρλανδία, ενώ οχτώ χώρες δίνουν τη δυνατότητα στους νέους να διεκδικήσουν τη μέγιστη προβλεπόμενη επιδότηση που προβλέπουν οι κοινοτικοί κανονισμοί, δηλαδή 100.000 ευρώ. 

Από τις 26 χώρες της ΕΕ που προβλέπουν πριμ πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών στην ΚΑΠ 2023-2027, η Ελλάδα βρίσκεται στη 20ή θέση σε σχέση µε το ποσό που διαθέτει κάτω ακόμη και από Μάλτα, Κύπρο και Λουξεμβούργο, σύμφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda.

Το αφήγημα λοιπόν περί διπλασιασμού ενίσχυσης στη χώρα µας την περασμένη περίοδο, από τη µία μπορεί να είναι αληθές καθώς πράγματι αυξήθηκε στα 40.000 ευρώ το 2021, ωστόσο δεν πρέπει να μείνει εκεί µε τα σημερινά δεδομένα κόστους, επιχειρηματικού ρίσκου, τεχνολογικών εξελίξεων και ανάγκης ανανέωσης των γενεών. Η χώρα µας μάλιστα επέλεξε για τη φυτική παραγωγή στη νέα προγραμματική περίοδο (αναμένεται η πρόσκληση το 2024) να μειώσει την επιδότηση φέρνοντάς τη στα 30.000 ευρώ και αφήνοντας µόνο την υψηλή σκάλα των 40.000 ευρώ για τους κτηνοτρόφους. Εδώ προστίθεται και ένα ποσό  2.500 ευρώ για τις περιπτώσεις ορεινών, μειονεκτικών περιοχών κ.λπ.

Χρόνος να γίνουν αλλαγές και τροποποιήσεις στο στρατηγικό σχέδιο προφανώς υπάρχει, ενώ και ανακατανομές στα κοινοτικά κονδύλια μπορούν να γίνουν µε προσοχή για να µην πειραχτούν οι δείχτες αποτελέσματος.  Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός απροόπτου στον φάκελο τροποποίησης του στρατηγικού σχεδίου (ήδη έχει τροποποιηθεί η ΚΑΠ σε ορισμένα κράτη-µέλη) δεν περιέχεται κάποια αλλαγή.

Υπενθυμίζεται εδώ πως κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο είχε τεθεί το ερώτημα περί αύξησης του μέγιστου ποσού επιδότησης πρώτης εγκατάστασης μεταξύ 47.500 και 57.500 ευρώ. Σημειώνεται πως ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος στα μέγιστα ποσά στη νέα ΚΑΠ είναι κοντά στα 65.000 ευρώ (βλ. στοιχεία πίνακα). 

🏠 Στο ηλεκτρονικό κατάστημα carpetlinen.gr θα βρείτε μία τεράστια ποικιλία λευκών ειδών για όλους τους χώρους του σπιτιού σας, όπως σεντόνια, παπλωματοθήκες, ριχτάρια, μαξιλάρια, κουβερλί, σετ γάμου, πετσέτες, μπουρνούζια, βρεφικά και παιδικά, καθώς και μοντέρνα και κλασικά χαλιά. Κάντε κλικ εδώ

Τα ποσά της νέας περιόδου ανά χώρα.
Σύμφωνα λοιπόν µε την ανάλυση των στρατηγικών σχεδίων τα ποσά ενίσχυσης Νέων Αγροτών 2023-2027 ανά χώρα έχουν ως εξής:
  • Βουλγαρία: 30.000 ευρώ.
  • Τσεχία: 58.000 ευρώ ή 78. 000 ευρώ εάν το επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει τη μεταποίηση της ίδιας παραγωγής.
  • ∆ανία: 50.000 ή 100.000 ευρώ ανάλογα τις ΜΑΕ (ώρες απασχόλησης στο χωράφι).
  • Γερμανία: Έως 100.000 ευρώ ανάλογα το ομοσπονδιακό κρατίδιο.
  • Εσθονία: 60.000 ευρώ.
  • Ιρλανδία: ∆εν προβλέπει.
  • Ισπανία: Έως 100.000 ευρώ.
  • Γαλλία: Έως 100.000 ευρώ.
  • Κροατία: 75.000 ευρώ.
  • Ιταλία: Έως 100.000 ευρώ ανάλογα την περιοχή.
  • Κύπρος: 20.000 έως 50.000 ευρώ.
  • Λετονία: 40.000 ευρώ.
  • Λιθουανία: 60.000 ευρώ.
  • Λουξεμβούργο: 80.000 ή 100.000 ευρώ αν ο νέος αγρότης έχει επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό ή κατάρτιση από το εξωτερικό.
  • Μάλτα: 100.000 ευρώ.
  • Ουγγαρία: 40.000 ευρώ.
  • Ολλανδία: 50.000 ευρώ.
  • Αυστρία: 15.000 ευρώ.
  • Πολωνία: 44.600 ευρώ.
  • Πορτογαλία: 20.000-30.000 ευρώ.
  • Ρουμανία: 70.000 ευρώ.
  • Σλοβενία: 50.000 ευρώ στην κτηνοτροφία, 70.000 ευρώ στη φυτική παραγωγή.
  • Σλοβακία: Από 40.000 έως 57.600 ευρώ
  • Φινλανδία: 40.000 ευρώ.
  • Σουηδία: 12.500 ή 25.000 ευρώ αναλόγως τις ΜΑΕ.
  • Ελλάδα: 30.000 έως 42.500 ευρώ.
  • Βέλγιο: Φλάνδρα 70.000 έως 100.000 ευρώ. Βαλλονία 70.000 ευρώ.
Η πρώτη εγκατάσταση νεοεισερχόμενων άνω των 40 είναι ευκαιρία

H Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει παράλληλα πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης και για νέους αγρότες άνω των 40 ετών (νεοεισερχόμενοι) µε τους όρους του αντίστοιχου Μέτρου, αλλά χωρίς το ηλικιακό όριο. Είναι µία δυνατότητα που προσφέρει η νέα ΚΑΠ (Άρθρο 75 σημείο β, παράγραφος 2 του Καν. ΕΕ 2021/2115) την οποία οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν επιλέξει να εκμεταλλευτούν στο στρατηγικό σχέδιο.
Την ανάγκη αξιοποίησης αυτής της δυνατότητας έρχεται να υποστηρίξει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Agricultural and Food Economics» από την Lee‑Ann Sutherland του ινστιτούτου James Hutton. Όπως αναφέρει  είναι προβληματικό το γεγονός πως οι νεοεισερχόμενοι δεν στηρίζονται επαρκώς σε σχέση µε τους νέους σε ηλικία αγρότες, καθώς η έρευνα δείχνει ότι «οι νεοεισερχόμενοι –ανεξαρτήτως ηλικίας - τείνουν να είναι πιο καινοτόμοι από τους καθιερωμένους αγρότες ή τους διαδόχους τους.» Παράλληλα, συναντάνε τα ίδια προβλήματα µε τους νεότερους σε ηλικία, όπως είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, η δυσκολία στην πρόσβαση γης κ.α.

Παρόλο λοιπόν που οι πολιτικές της ΕΕ δίνουν τη δυνατότητα στους νεοεισερχόμενους να εισέλθουν στον τομέα, η εστίαση είναι ξεκάθαρα στους νέους αγρότες. Μια ανασκόπηση της ΚΑΠ που πραγματοποιήθηκε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης λαμβανόταν από διαδόχους αγροκτημάτων. Ως εκ τούτου, η «υποστήριξη νέων αγροτών» είναι συχνά «υποστήριξη διάδοχου αγροκτήματος» και είναι κατά κύριο λόγο προσβάσιμες από διαδόχους που αναλαμβάνουν το αγρόκτημα ή ιδρύουν δευτερεύουσες επιχειρήσεις, πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Σε πολλές χώρες η αγροτική απασχόληση είναι ένα «κλειστό επάγγελμα»
Η έρευνα µε τίτλο «Ποια θέλουμε να είναι η «νέα γενιά» των αγροτών µας;» υποστηρίζει επίσης πως υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για έλλειψη νέων που ενδιαφέρονται για τη γεωργία, αναφέροντας πως: 

«Αντίθετα, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει µια αφθονία νέων που ενδιαφέρονται για τη γεωργία που δεν αισθάνονται ικανοί να το κάνουν, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Η «έλλειψη» νέων αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την απροθυμία τους να αποδεχτούν χαμηλές ή ασταθείς προοπτικές εισοδήματος προκειμένου να κυνηγήσουν τα όνειρά τους για τη γεωργία. 
Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, η γεωργία είναι ουσιαστικά ένα κλειστό επάγγελμα, ανοιχτό µόνο σε όσους έχουν από πίσω τους κάποιον που ήδη απασχολείται στον αγροτικό χώρο. Η δυσκολία πρόσβασης στη γη και τη χρηματοδότηση αναγνωρίζονται σταθερά ως τα μεγαλύτερα εμπόδια για τους νέους γεωργούς και τους νεοεισερχόμενους στη γεωργία». 


Η αγροτική ανάπτυξη και το φαινόμενο του διαδόχου

Η έρευνα για τη νέα γενιά αγροτών που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο επιστημονικό περιοδικό του κλάδου «Agricultural and Food Economics», υποστηρίζει πως υπάρχει παρερμηνεία στα στοιχεία ηλικίας για τους αγρότες που αντλούνται από τη Eurostat. Συγκεκριμένα, η Eurostat παρακολουθεί την ηλικία του «διαχειριστή φάρμας», που προσδιορίζεται ως «μοναδικός κάτοχος», υποθέτοντας ότι είναι ένας µόνο υπεύθυνος λήψης αποφάσεων.

Αν και αυτό μπορεί να είναι ακριβές σε ορισμένες περιπτώσεις, τα περισσότερα αγροκτήματα σε όλη την Ευρώπη συνεχίζουν να λειτουργούν από οικογένειες.

Πράγματι, η οικογενειακή εργασία στην ΕΕ αποτελεί λίγο περισσότερο από το 75% του συνόλου της αγροτικής εργασίας. Σε αγροτικές επιχειρήσεις πολλών γενεών, ο προσδιορισμένος «μοναδικός κάτοχος» είναι συνήθως ο γηραιότερος άνδρας. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι λίγα από αυτά τα άτομα είναι κάτω των 40 ετών. Ούτε ο αριθμός ότι το ένα τρίτο των αγροτών της ΕΕ είναι άνω των 65 ετών αποτελεί απαραιτήτως πρόβλημα, λόγω αυτού που είναι γνωστό ως «φαινόμενο του διαδόχου».

Εν ολίγοις, τα αγροτικά νοικοκυριά µε διάδοχους επενδύουν. Αν και η διαδοχή είναι μακράν ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να εισέλθει κάποιος στο αγροτικό επάγγελμα, η Eurostat δεν παρακολουθεί τους διαδόχους αγροκτημάτων. Η έρευνα έχει δείξει ξεκάθαρα ότι η έναρξη της διαδικασίας διαδοχής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για µια δεκαετία πριν ο διάδοχος αναλάβει επίσημα τον έλεγχο της γεωργικής επιχείρησης.

Η διαδοχή προκαλεί την ανάπτυξη της εκμετάλλευσης προς το τέλος της εργασιακής ηλικίας

Η διαδοχή των εκμεταλλεύσεων λειτουργεί ως ένα «συμβάν ενεργοποίησης» που προκαλεί τα αγροτικά νοικοκυριά να σκεφτούν πέρα από τη διατήρηση της τρέχουσας γεωργικής τροχιάς τους και να κάνουν σημαντικές αλλαγές. Αντίθετα, οι αγρότες χωρίς διάδοχους τείνουν να μειώνονται και να ολισθαίνουν στην ημισυνταξιοδότηση. Ένα αγρόκτημα µε διευθυντή 68 ετών και διάδοχο 40 ετών θα επενδύσει για το μέλλον πολύ διαφορετικά από ένα αγρόκτημα µε διευθυντή 58 ετών και χωρίς διάδοχο. Χωρίς ακριβή εκτίμηση της ηλικίας του αγροτικού νοικοκυριού, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πραγματική δημογραφία των ευρωπαίων αγροτών. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο τρομερή όσο θα μπορούσαν να µας κάνουν να πιστεύουμε τα στοιχεία της Eurostat.

Άρθρο 75 της ΚΑΠ

Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας, και νέων γεωργών και εκκίνηση αγροτικών επιχειρήσεων

Τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν στήριξη για την εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας και την εκκίνηση αγροτικών επιχειρήσεων, περιλαμβανομένης της εγκατάστασης νέων γεωργών..

Τα κράτη μέλη μπορούν μόνο να χορηγούν στήριξη για:
α) την εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας που πληρούν τους όρους που προβλέπονται από τα κράτη μέλη*,

β) την εκκίνηση αγροτικών επιχειρήσεων που συνδέονται με τη γεωργία ή τη δασοκομία, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης νέων γεωργών, ή τη διαφοροποίηση του εισοδήματος των γεωργικών νοικοκυριών με μη γεωργικές δραστηριότητες,

γ) την εκκίνηση επιχείρησης μη γεωργικών δραστηριοτήτων σε αγροτικές περιοχές που συνδέονται με τις στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων που καθορίζονται στο άρθρο 32 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060.

*  Τα κράτη μέλη χορηγούν στήριξη υπό μορφή κατ’ αποκοπή ποσών ή χρηματοδοτικών μέσων ή συνδυασμού και των δύο. Η στήριξη περιορίζεται στο μέγιστο ποσό ενίσχυσης των 100.000 ευρώ.
προωθούμενο από ©agronews.gr

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη