Προς τα τέλη Οκτώβρη η επιστροφή το ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο


Προς τα τέλη του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, µε βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που συνεπάγεται µια παράλληλη πίστωση για το πετρέλαιο μαζί µε την προκαταβολή του τσεκ.

Ως γνωστόν, πρόκειται για µια πληρωμή της τάξης των 76 εκατ. ευρώ, όπως αποτυπώνεται και στα κείμενα του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε προ ολίγων ημερών στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, γίνονται και οι τελευταίες επεξεργασίες στις δηλώσεις ΟΣ∆Ε 2023, προκειμένου, µε την πλατφόρμα να είναι κλειστή από τις 19 Οκτωβρίου και έπειτα για την επιτάχυνση των ελέγχων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος µιας πληρωμής που παραδοσιακά γίνεται πριν την 28η Οκτωβρίου.

Αν και ακόμα δεν έχει βγει η υπουργική απόφαση που να προσδιορίζει τον τρόπο µε τον οποίο θα γίνει η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για το 2023, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα αλλάξουν πολλά από αυτά που προέβλεπε η τελευταία απόφαση, του Αυγούστου του 2022, βάσει της οποίας η καταβολή έγινε µε λίστα ετήσιας κατανάλωσης. Η περιγραφή της ρύθμισης όπως είχε ψηφιστεί διασαφήνιζε πως µε κοινή υπουργική απόφαση που θα χρειαστεί να βγει πριν ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης, θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η αρμόδια για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αρχή, ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για το οποίο χορηγείται επιστροφή του φόρου, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της ενίσχυσης.

Το νομικό κείμενο της ρύθμισης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, της περ. στ της παρ. 1 του άρθρου 73, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία καθορίζεται, από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης, ανά χιλιόλιτρο. […] Το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται µε βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή µη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνομιακού χαρακτήρα.

📌Μάκης
 

Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη