Τετράλοφος Κοζάνης: Τα Κοτσαμάνια (βίντεο)


Ένα από τα αρχαιότερα έθιμα του Ελληνισμού του Πόντου και ιδιαιτέρως της περιφέρειας Ροδοπόλεως (Ματσούκας) της Τραπεζούντας, ήτοι των Μωμό(γ)ερων ή Κοτσ̆αμάνων αναβιώνει κάθε χρόνο σε αρκετά χωριά του νομού Κοζάνης, μεταξύ των οποίων και ιδιαιτέρως στο χωρίον Τετράλοφος.

Ένα βίντεο του Βασίλη Πολατίδη
Η φιλοξενία και η δοτικότητα των ντόπιων κατοίκων που στην πλειονότητά τους έλκουν την καταγωγή από την ευρύτερη περιφέρεια της Ματσούκας του Πόντου είναι παροιμιώδης.

Ο τοπικός σύλλογος Τετραλόφου μέσω της αναβίωσης αυτού του πανάρχαιου δρώμενου δεν σώζει μονάχα αυτό καθ’αυτό το έθιμο, αλλά και εκείνες τις πανανθρώπινες αξίες που ονομάζονται τιμή και σεβασμός στους προγόνους, αυτούς που έφυγαν και τους λιγοστούς που έμειναν.

Στο βίντεο που ακολουθεί μεταξύ άλλων θα δείτε τον όμιλο των Κοτσ̆αμάνων σε δύο συγκινητικές τέτοιες στιγμές: 
α) της τιμής και της αφιέρωσης λίγων δίστιχων στη γερόντισσα πλέον παρχαρομάνα και 
β) στην τιμή και σεβασμό ενός παλιού αρχηγού Κοτσ̆αμάνου όπου μπροστά στο σπίτι του ηγείται του ομίλου των νεότερων συνεχιστών… 


Με πατριωτική συγκίνηση θα επαναλάβω στους Τετραλοφίτες αδερφούς και συνεχιστές του εθίμου των Κοτσ̆αμάνων το ρηθέν υπό του Αγίου Αποστόλου Παύλου προς τους Θεσσαλονικείς: «ἀδελφοί, στήκετε καὶ κρατεῖτε τὰς παραδόσεις» "Να ‘σάν εκείνον που θα ζεί σ’ άλλα τα καλοκαίρι͜α".

DUST+CREAM 



Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη