Τι ζητούν οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης;


Την αύξηση του ποσού της ενίσχυσης στο «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» ζητούν οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών.


Θυμίζουμε ότι στη νέα ΚΑΠ οι νεοεισερχόμενοι θα ενταχθούν στη Δράση του Δεύτερου Πυλώνα και οι παλιοί (διατήρηση) στο οικολογικό σχήμα (eco-scheme) του Πρώτου Πυλώνα. 

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι ροδακινοπαραγωγοί έφεραν στην Ελλάδα την οικολογική δράση που ονομάζεται ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ. Τώρα με την νέα ΚΑΠ εντάχθηκε στα Οικολογικά Σχήματα. 
Όμως η ενίσχυση που προβλέπεται να δώσουν στους ροδακινοπαραγωγούς είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα – κάτω του κόστους – με αποτέλεσμα να μην συμφέρει να ενταχθούν στο συγκεκριμένο Οικολογικό Σχήμα. Αυτό θα τους αναγκάσει να κάνουν ψεκασμούς και να σκοτώσουν και τα ωφέλιμα έντομα που τόσα χρόνια προσπάθησαν να αναπτύξουν με την συγκεκριμένη δράση. Θα πρέπει να αυξήσουν την ενίσχυση που προβλέπεται να δίνουν στα ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα) και στα νεκταρίνια». 

Η κοινή επιστολή την οποία υπογράφουν ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας, ο Αγροτικός σύλλογος Βελβεντού και ο Αγροτικός σύλλογος Σκύδρας, προς το ΥπΑΑΤ, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και βουλευτές Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, αναφέρει τα εξής: 

«Η εφαρμογή της Δράση 10.1.8 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων» (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) στο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησε από την καλλιέργεια της Ροδακινιάς, με την πρόσκληση του 2017, έπειτα από 8 χρόνια τεράστιας οικονομικής επιβάρυνσης των οργανώσεων παραγωγών ροδακινιάς, οι οποίες το υλοποιούσαν με ίδια κεφάλαια. Αμέσως αναδείχθηκε σαν μια από τις πιο επιτυχημένες Δράσεις του ΠΑΑ και για αυτό ακολούθησαν άλλες δύο προσκλήσεις (2018, 2020) που επέκτειναν την εφαρμογή της σε Μηλοειδή και Αμπέλια. Στη νέα ΚΑΠ προβλέπεται πολλαπλάσιος προϋπολογισμός για το 31.6-Β «Συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)». Το παράδοξο: Η αποζημίωση στη Ροδακινιά ορίζεται στο νέο Πρόγραμμα με υπολογισμούς της προηγούμενης δεκαετίας, σε αντίθεση με πρόσφατη επίσημη μελέτη, που τεκμηριώνει πολύ υψηλότερο κόστος.

Το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στη Ροδακινιά καλύπτει 3 έντομα – εχθρούς και αποζημιώνεται με 40-48 €/στρέμμα, ενώ στο Αμπέλι που καλύπτει 1 έντομο – εχθρό (το 1/3 σε κόστος και απώλεια εισοδήματος) λαμβάνει από 35,3 € στο οινοποιήσιμο μέχρι και 76 € ανά στρέμμα στη σταφίδα. Όλα τα Οικολογικά Σχήματα της νέας ΚΑΠ επιβραβεύουν τον αγρότη που περνά στη νέα εποχή της βιώσιμης γεωργίας, ενώ στη Ροδακινιά το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ ούτε καν αποζημιώνει τα κόστη εφαρμογής του.

ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ: Το Ροδάκινο, σαν φρέσκο φρούτο ή σαν κομπόστα και χυμός, αντιπροσωπεύει τη χώρα μας σε όλες τις αγορές του κόσμου. Είναι το πρώτο φρούτο που Πιστοποιήθηκε με τα αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας και αντέχει στο σκληρότερο ανταγωνισμό των διεθνών αγορών παρά τα Εμπάργκο και τους Δασμούς. Ενσωματώνει σήμερα νέες οικολογικές μεθόδους (ωφέλιμα έντομα – εντομοπαθογόνους νηματώδεις) οι οποίες έχουν νόημα κι αποτέλεσμα μόνο αν συνδυάζονται με την εφαρμογή του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ορίζει αυθαίρετα τις αποζημιώσεις, ακυρώνοντας μια μακρόχρονη, δύσκολη, αλλά επιτυχή συλλογική προσπάθεια παραγωγής φρούτων με όρους βιωσιμότητας. 

Ζητάμε: Άμεση τροποποίηση του ύψους αποζημίωσης εφαρμογής του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στην καλλιέργεια της Ροδακινιάς, με βάση την επίσημη μελέτη. Η τροποποίηση πρέπει να γίνει άμεσα και κατ’ εξαίρεση, διότι – στον Πυλώνα 2 – οι δεσμεύσεις με την πρόσκληση του 2024 θα αφορούν 5ετία, ενώ – στον Πυλώνα 1 – αν η δράση δεν επιλεγεί το 2024, χάνει τη συνέχειά της και καταρρέει για όλη την υπόλοιπη προγραμματική περίοδο. Στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις».
προωθούμενο από keaimathias.gr


Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη