Βροχοπτώσεις, μύγα Μεσογείου και καθυστέρηση πληρωμών οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο τους παραγωγούς Πέλλας & Ημαθίας

ζημιές στην παραγωγή.

Με πολλά προβλήματα φαίνεται να κυλάει και η φετινή παραγωγή σε αρκετά φρούτα με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς στις ζημιές που προκαλούν τα άσχημα καιρικά φαινόμενα έρχεται να προστεθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι εργάτες γης και η έλλειψη ρευστότητας.

Ρεπορτάζ: Βοργιάδης Χρήστος
«Συγκομίζουμε αυτή την περίοδο νεκταρίνια και επιτραπέζια ροδάκινα (big bang, big glory, zee diamond, spring bell κ.α.) στην περιοχή της Ημαθίας, με το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων να προκαλεί και τη φετινή χρονιά ζημιές στην παραγωγή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση , θα πρέπει να αλλάξει άμεσα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αποζημιωνόμαστε.» δήλωσε στην IMATHIOTIKIGI.GR ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας , Γκαλαϊτσης Δημήτριος.

Προκαταβολές και πληρωμές για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας των αγροτών
Ο Θωμάς Δεληγιάννης , παραγωγός από την περιοχή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας στάθηκε στην καθυστέρηση πληρωμών λέγοντας τα εξής «Είμαστε απλήρωτοι στο 100% για το πρόγραμμα «Κομφούζιο» και εννοώ ότι δεν έχουμε λάβει, εμείς που συμμετέχουμε στην 1η πρόσκληση, ούτε προκαταβολή» και συνέχισε «Ήδη τη φετινή χρονιά έχουμε τοποθετήσει το κομφούζιο στους οπωρώνες μας και αναμένουμε τα περσινά χρήματα. 

Επίσης, παρατηρείται έντονα το πρόβλημα της ρευστότητας, καθώς τα κτήματα μας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από χαλαζοπτώσεις , παγετούς (Κρίθηκαν μη αποζημιώσιμοι) και συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο μηνών.» Τέλος πρόσθεσε « Θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει έγκαιρα, δίνοντας προκαταβολές όπως είχε κάνει το έτος 2021, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το οικονομικό αδιέξοδο που έχουμε επέλθει».


Σοβαρά ζητήματα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί της Πέλλας, συγκεκριμένα ο Τάσος Βλαδίκας, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μεσημερίου Έδεσσας, αναφέρθηκε στις εκτεταμένες ζημιές στην κερασοκαλλιέργεια «Οι βροχοπτώσεις αρχικά προκάλεσαν σκασίματα σε πρώιμες ποικιλίες κερασιών και εν συνεχεία ήρθαν οι χαλαζοπτώσεις για να αποτελειώσουν την παραγωγή. Ακόμη και όσα κεράσια είχαν απομείνει καταστράφηκαν από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις.

Έτσι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας καθότι υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και το αυξημένο κόστος παραγωγής επιβαρύνει ακόμη περισσότερο της κατάσταση. Η πολιτεία θα πρέπει να δώσει λύση άμεσα στα οξυμένα προβλήματα μας».


Τέλος , με δηλώσεις του ο Ταμίας του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας , Γιάννης Χριστοφορίδης, αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα τη έλλειψης εργατικών χεριών αλλά και των ζημιών στις καλλιέργειες « Όπως έγινε πολύ σωστά την περσινή χρονιά παρέμβαση στο έντονο πρόβλημα, που αντιμετώπισαν οι μηλοπαραγωγοί με την καρπόκαψα και έλαβαν ενισχύσεις, κάτι παρόμοιο βιώνουμε φέτος σε κεράσια, ροδάκινα και νεκταρίνια που συγκομίζονται αυτή την περίοδο, με τις μεγάλες ζημιές που προκαλεί η μύγα μεσογείου και ζητάμε και εμείς τη στήριξη της πολιτείας. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» και πρόσθεσε «Επίσης αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με τη γραφειοκρατεία όσον αφορά τις μετακλήσεις εργατών γης τρίτων χωρών. 
Προσωπικά κάλεσα πριν δύο μήνες Αιγύπτιους εργάτες και ακόμη δεν έχουν έρθει. Πότε θα έρθουν, όταν τελειώσουμε τη συγκομιδή;

diavatos-imathias.blogspot.com

Ευκαιρίες | Προσφορές…


Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη