Κρυφτούλι µε τους παραγωγούς παίζει η βιομηχανία που αποφεύγει να δώσει τιμή στα Ροδάκινα !

Αυτό που βεβαιώνει η πρόοδος των παραδόσεων είναι πως τα ροδάκινα είναι πολύ λιγότερα απ’ αυτά που χρειάζονται για να καλύψει τις παραγγελίες της και τον προγραµµατισµό της η βιομηχανία.

Από την άλλη πλευρά, το… σκορποχώρι από τους παραγωγού και οι αλχημείες στα λεγόμενα στέκια, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ουσιαστική διαπραγμάτευση, µε βάση τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης.

Έτσι, ενώ φαίνεται πως το γενικότερο κλίμα στις αγορές δικαιολογεί µια τιμή παραγωγού που θα έχει ως βάση τα 40 λεπτά το κιλό, αρχής γενομένης από τις πρώιμες ποικιλίες, το συνδικάτο της βιομηχανίας επιχειρεί µια περαιτέρω παράταση στην ανακοίνωση των τιμών, έτσι ώστε, ο λογαριασμός να γίνει μετά τις παραδόσεις (τουλάχιστον των πρώιμων, ίσως και των µεσοπρώιµων ποικιλιών), έτσι ώστε να µην ξεφύγουν τα πράγματα προς το τέλος της σεζόν, όπου κρίνεται και η παραλαβή των ορεινών ροδάκινων που είναι η βάση για προϊόντα υψηλής υπεραξίας. 
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο ρόλος των συνεταιριστικών οργανώσεων του κλάδου δείχνει ιδιαίτερα άτονος και αναποτελεσματικός, µε την ΕΘΕΑΣ να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, προσπαθώντας απλά να πιστωθεί κάποιον παρεμβατικό ρόλο, εάν τα πράγματα εξελιχθούν κάπως καλά για τους παραγωγούς.

Η Εθνική Επιτροπή Συμπύρηνου Ροδάκινου που σύστησε η ΕΘΕΑΣ και η οποία φαίνεται να σπαράσσεται και από εσωτερικές έριδες, υπό την πίεση των εξελίξεων συγκάλεσε σύσκεψη την Πέμπτη 27 Ιουλίου στη Μελίκη της Ημαθίας, µε σκοπό να αποσπάσει ομόφωνη απόφαση των µελών της διοίκησης, ώστε να «αναβαπτίσει» τη στήριξη όλου του ∆.Σ. ώστε να επιμείνει στο διεκδικητικό της πλαίσιο. Η πρόταση που υπάρχει είναι για τιμές µε βάση αναφοράς τουλάχιστον τα 0,40 ευρώ για τις πρώιμες ποικιλίες μέχρι και την «Κατερίνα» και «A37» και τα 0,43 ευρώ για την Andros και τις υπόλοιπες όψιμες και υπερόψιµες ποικιλίες, µε κύριο επιχείρημα πως η παραγωγή φέτος είναι χαμηλότερη έως 40%-50% από πέρυσι και µε τιμές κάτω από 40 λεπτά το κιλό, ο παραγωγός δεν θα βγάλει ούτε τα έξοδα που έκανε για να καλύψει το κόστος καλλιέργειας.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη πρόταση έπεσε στο τραπέζι και μιας συνάντησης -που χαρακτηρίστηκε και ως «μυστικός δείπνος» καθώς έγινε σε ταβέρνα στη Νάουσα, στις 17 Ιουλίου- μεταξύ αντιπροσωπείας τεσσάρων ατόμων της Εθνικής Επιτροπής µε εξουσιοδότηση από το ∆Σ και πέντε εκπροσώπων της ΕΚΕ, µε τους τελευταίους, όμως, να αποφεύγουν να τοποθετηθούν, λέγοντας πως περιμένουν να δουν τί θα γίνει από τους πελάτες τους στη Γερμανία.

Απρόθυµοι οι βιοµήχανοι παρά τον διπλασιασµό τιµής κοµπόστας

Η συγκομιδή, εν τω μεταξύ, αυτές τις ημέρες πλησιάζει στο τελείωµα για τις ποικιλίες «Κατερίνα» και «Α37», µε τις στρεµµατικές αποδόσεις να είναι µειωµένες έως και 50% από πέρυσι.

«Τα bins στα στέκια είναι µισοάδεια, τα φορτηγά λιγότερα και φαίνεται πως και η Andros θα έχει ανάλογες µειώσεις», τόνισε ο Χάρης Κοσµίδης από το χωριό Μελίσσι της Πέλλας. Η εικόνα είναι ίδια σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης, µε τη µέση απόδοση στην «Κατερίνα» κοντά στους 2,5 τόνους το στρέµµα, ενώ θα έπρεπε κατ’ ελάχιστον να πιάνει τους 4 τόνους, σύμφωνα µε τους παραγωγούς.

Υπό το πρίσμα των χαµηλών αποδόσεων στο χωράφι, η οργή του κόσμου για την παρελκυστική τακτική των βιομηχανιών και την απροθυμία τους να στηρίξουν το προϊόν είναι μεγάλη, καθώς τα τελευταία 2-3 χρόνια η τιμή της κοµπόστας έχει σχεδόν διπλασιαστεί στο ράφι, εκτινάσσοντας τα κέρδη των λιανεµπόρων και των µεταποιητών, στην πλάτη των παραγωγών.


Ευκαιρίας δοθείσης τα στέκια δίνουν προκαταβολή 30 λεπτά

Με τα νεύρα και την υπομονή των παραγωγών, εξακολουθεί και παίζει η μεταποίηση στον κάμπο της Ημαθίας και της Πέλλας, καθώς μπαίνουμε στην τέταρτη εβδομάδα συγκομιδής και το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό σε σχέση µε τις τιμές που θα πληρωθεί φέτος το συμπύρηνο ροδάκινο.

Τα µέλη της ΕΚΕ, που συνεδρίασαν την περασμένη Τετάρτη 26 Ιουλίου, αντί να αποσυμπιέσουν την πίεση, όπως ήλπιζαν οι παραγωγοί, αναμένοντας πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις τιμών, το επιβαρύναν ακόμη περισσότερο.

Επέμειναν στο γνωστό παιχνίδι των καθυστερήσεων, κλωτσώντας προς την ερχόμενη εβδομάδα το «τενεκεδάκι» των επίσημων τοποθετήσεων για τη φετινή τιμολογιακή πολιτική και αφήνοντας να διαρρεύσει πως δεν έχουν σκοπό να μετακινηθούν πολύ πάνω από τα περσινά 33 λεπτά το κιλό.

Όλο δείχνουν, ωστόσο, πως πρόκειται για έναν τακτικισµό και πως σύντομα θα υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν κυρίως στις ποικιλίες που ακολουθούν και να πάνε σε πιο επιθετικές πολιτικές, δεδομένου ότι η πρώτη ύλη είναι πολύ λιγότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Αδιάψευστος μάρτυρας της μεγάλης απώλειας παραγωγής, όπως έχουν επισημάνει ήδη οι παραγωγοί, αλλά κάνει πως δεν βλέπει η μεταποίηση, είναι τα φορτηγά στα «στέκια» και τους άλλους σταθμούς συγκέντρωσης, τα οποία µε το ζόρι συμπληρώνουν το 1/3 των περσινών δρομολογίων, αλλά και το ότι ήδη σε κάποια εργοστάσια κάνουν διαλλείματα στη λειτουργία τους ελλείψει α’ ύλης.

Εν τω μεταξύ, πολλά «στέκια» στους δύο νομούς, εδώ και λίγες ημέρες έβαλαν μπροστά τη «φάμπρικα» των προκαταβολών και δίνουν σε παραγωγούς έως και 30 λεπτά το κιλό, µε την υπόσχεση πως στην εκκαθάριση θα λάβουν ό,τι παραπάνω δώσει η αγορά στο προϊόν στο επόμενο διάστημα.

∆εν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν µε μεγάλη επιφύλαξη τις πρακτικές αυτές, υπενθυμίζοντας πως στο όχι και τόσο µακρινό παρελθόν, µε πλέον νωπό το 2021, χάθηκαν πολλά χρήματα, διότι μεγάλος αριθμός από «στέκια» αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους και δεν απέδωσαν ποτέ τις διαφορές μεταξύ προκαταβολών και τελικών τιμών του προϊόντος που επικράτησαν τελικώς στην αγορά.
προωθούμενο από ©Γιάννης Πανάγος - Agronews


Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Ευκαιρίες | Προσφορές

Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη