Αυτοκίνητο: Πότε χρειάζεται αλλαγή ο ιμάντας χρονισμού, ποια «σημάδια» πρέπει να προσέχω


Ο ιμάντας χρονισμού σε έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης επιτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο αφού συνδέει τον στροφαλοφόρο άξονα με τους εκκεντροφόρους και έτσι δίνει κίνηση στους τελευταίους.

Οι εκκεντροφόροι με τη σειρά τους δίνουν κίνηση στις βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής και με αυτόν τον τρόπο ο εν λόγω ιμάντας χρονίζει την ίδια στιγμή την κίνηση αυτών των μερών για την σωστή καύση του μίγματος του καυσίμου.

Ως ένα αναλώσιμο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία του κινητήρα εξάρτημα, ο ιμάντας χρονισμού έχει προδιαγεγραμμένο περιθώριο χρήσης με τον χρόνο ζωής του να μειώνεται όσο λειτουργεί ο κινητήρας αφού αυξάνεται η φθορά του. Σε αυτό βέβαια παίζει ρόλο και ο τρόπος οδήγησης και η συμπεριφορά εκείνου που κάθεται πίσω από το τιμόνι. Ο ιμάντας χρονισμού συνήθως δίνει κίνηση και στις αντλίες του λαδιού και νερού ενός αυτοκινήτου.

Ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο, ο ιμάντας χρονισμού αντικαθίσταται υποχρεωτικά κάθε 80.000 χιλιόμετρα καθώς έπειτα από τα χιλιομετρα που έχουν οριστεί για την αλλαγή του, η εταιρεία δεν μπορεί να εγγυηθεί την αντοχή αυτού του εξαρτήματος.

Με τη χρήση και την πάροδο του χρόνου ο ιμάντας χρονισμού ξεχειλώνει και γερνάει αφού ένα από τα κύρια υλικά κατασκευής του είναι το καουτσούκ. Έτσι δεν μπορεί πλέον να χρονίσει την κίνηση των εκκεντροφόρων και του στροφάλου με την ίδια ακρίβεια και αυτό έχει συνέπειες στη λειτουργία του κινητήρα.

Σε περίπτωση μάλιστα που ο ιμάντας χρονισμού σπάσει οι συνέπειες για το μοτέρ -ειδικά για τις βαλβίδες και τα πιστόνια που μπορεί να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους- μπορεί να είναι ακόμη και καταστροφικές και η επισκευή του κινητήρα να είναι από ιδιαίτερα δαπανηρή έως και ασύμφορη.

Παρόλο που αποτελεί ένα από τα ακριβά ανταλλακτικά, με κόστος που ξεκινά συνήθως από 100 ευρώ, δεν πρέπει ποτέ να αμελούμε την αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού για τους παραπάνω λόγους και να προχωρούμε σε αυτή σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή και το βιβλίο συντήρησης του αυτοκινήτου μας.

Ένας ακόμη λόγος που δεν πρέπει να καθυστερούμε την αντικατάσταση του ιμάντα όταν έχει έρθει η ώρα του σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστεί γιατί σε περίπτωση που σπάσει αυτό γίνεται χωρίς προειδοποίηση με το μοτέρ να βρίσκεται σε λειτουργία, ενώ μπορεί να προκαλέσει επιπλέον φθορές και σε όποιες αντλίες κινεί.

Μπορείτε να παρατηρήσετε οπτικά τον ιμάντα χρονισμού και να ελέγξετε την κατάσταση και «υγεία» τον δοντιών του. Παράλληλα, όσο ο ιμάντας γερνάει και χάνει την ελαστικότητά του ακούγεται και περισσότερο κατά τη λειτουργία του.


Σημάδια που δείχνουν ότι ο ιμάντας χρονισμού χρειάζεται επειγόντως αλλαγή
  • Ηλικία. Το τρέξιμο είναι μόνο μία από τις παραμέτρους. Επιπλέον, για ένα χρόνο ένας μέσος ιδιοκτήτης δεν ξεπερνά τα 15000-17000 χιλιόμετρα. Έτσι, αν ένας ιμάντας αλλάζει στα 80.000 χιλιόμετρα, η περιοδικότητα είναι 1 φορά στα 6 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι πιο πιθανό να στεγνώσει.
  • Σφάλματα ανάφλεξης. Με τη σκληρή οδήγηση και την αυξημένη φθορά ο ιμάντας αρχίζει να πηδάει πάνω από τα δόντια της τροχαλίας.
  • Αυξημένα καυσαέρια από το σύστημα εξάτμισης. Ένα έμμεσο σύμπτωμα, αλλά μία από τις αιτίες θα μπορούσε να είναι η χαλαρή τάση του ιμάντα.
  • Διαρροή λιπαντικού κάτω από το κάλυμμα. Συχνά εμφανίζεται όταν υπάρχει πρόβλημα με τη στεγανοποίηση λαδιού του στροφαλοφόρου άξονα.
  • Θόρυβοι. Κλικ, κρακ, θρόισμα που δεν έχει ξανακουστεί.
  • Η μίζα λειτουργεί, ο κινητήρας όχι. Υπάρχει μια κλασική θραύση, η οποία συνέβη είτε λόγω αμέλειας είτε λόγω της μακράς παραμονής ενός αυτοκινήτου σε κρύο καιρό.
  • Οπτική επιθεώρηση. Εάν έχετε την ευκαιρία να ελέγξετε την κατάσταση του προϊόντος, κάντε το ανά διαστήματα αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων.
Επίσης, ένδειξη ιμάντα που φτάνει στο τέλος της ζωής του μπορεί να είναι και η καθυστερημένη εκκίνηση του μοτέρ, έπειτα από παρατεταμένη λειτουργία της μίζας. Αυτό γιατί οι εκκεντροφόροι δεν χρονίζονται με την ακρίβεια που απαιτείται με αποτέλεσμα το μίγμα που καταλήγει στον θάλαμο καύσης να μην είναι ακρβώς αυτό που πρέπει. 

Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη