Την Μ. Δευτέρα 29/4, οδοιπορικό στα χωριά του Πόντου στην Τουρκία..

Ένα οδοιπορικό στο Πόντο, θα προβληθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, και ώρα 22:00 στο ERT NEWS και στην εκπομπή 365 ΣΤΙΓΜΕΣ με την Sofia Papaioannou και θέμα «Ο ελληνισμός στον σημερινό Πόντο».

ΑΓΟΡΑ -ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στα ορεινά χωριά του Πόντου και στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, του Ευξείνου Πόντου των Ελλήνων, στα γλέντια, στους ανθρώπους που κρατάνε ακόμα ζωντανό το ελληνικό στοιχείο και μιλούν Ρωμέϊκα, όπως οι ίδιοι αποκαλούν την γλώσσα του παππού και της καλομάνας (σ.σ. γιαγιά, η καλή μάνα).

Η εκπομπή «365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου παρουσιάζει τα σημάδια του ελληνισμού που είναι μέχρι και σήμερα εμφανή… Την ποντιακή διάλεκτο με τις ελληνικές λέξεις, τα παλιά ελληνικά σπίτια, τις βανδαλισμένες εκκλησίες με τους σταυρούς και τις τοιχογραφίες ακόμη πάνω τους. 

Ο Θεόδωρος Μακρίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) συνέβαλε στην πραγματοποίηση της εκπομπής.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του στην προσωπική του σελίδα στο fb, μπορώ να νιώθω λίγο περήφανος, μιας και η εκπομπή πραγματοποιήθηκε έπειτα από δική μου πρόταση, την οποία, η παραγωγή της εκπομπής, και συγκεκριμένα ο αρχισυντάκτης Stavros Vlachos και η παρουσιάστρια Sofia Papaioannou αμέσως και με μεγάλη χαρά αποδέχθηκαν.

Τους ευχαριστώ, καθώς με εμπιστεύτηκαν και χάρη σε αυτούς οι Πόντιοι σε όλο τον κόσμο θα δουν πως ακριβώς είναι σήμερα ο Πόντος και τα άνθρωποι του.

Υ.Γ. Η εκπομπή θα προβληθεί και την Μεγάλη Πέμπτη, στην ΕΡΤ1 στις 19:10

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ SHEIN


Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη