Αυτός έφερε το Ακτινίδιο στην Ελλάδα πριν 45 χρόνια..!

Αυτός έφερε το Ακτινίδιο στην Ελλάδα πριν 45 χρόνια.

Ένας γεωπόνος από την Καστοριά ο Τάσος Μίχος, έφερε το ακτινίδιο στην Ελλάδα πριν 45 χρόνια περίπου και σήμερα η χώρα μας είναι 4η παγκόσμια δύναμη σε παραγωγή. 

Ο ίδιος είχε πει:
"Μία μέρα, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, έπεσε στα χέρια μου ένα ξενόγλωσσο αγροτικό περιοδικό, το “L’ Arboriculture Fruitière” όπου διάβασα ότι στη Νέα Ζηλανδία υπάρχει ένα δέντρο με το όνομα kiwi, το οποίο καλλιεργείται σε περιοχές όπου ευδοκιμούν ο αραβόσιτος, τα μήλα, τα αχλάδια, τα κυδώνια. Και λέω:  Αυτές τις συνθήκες τις έχουμε κι εμείς. 


Χωρίς καθυστέρηση, επικοινώνησα με το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και σύντομα βρέθηκα με δέκα δέντρα kiwi στα χέρια μου. Όμως, το δέντρο έπρεπε να λάβει μία ελληνική ονομασία. Στα αγγλικά αποκαλείται kiwi, από ένα εξωτικό πουλί που ζει στη Νέα Ζηλανδία και μοιάζει με το…ακτινίδιο.
Το ακτινίδιο είναι δικό μου όνομα. Εγώ είμαι ο “νονός”. Διότι, αν το κόψεις στη μέση, φαίνεται ένα σχήμα μίας ρόδας ποδηλάτου και οι ακτίνες της."

Στην Ελλάδα, το 2022 παρήχθησαν 310.000 τόνοι ακτινιδίων, εκ των οποίων περίπου 160.000 τόνοι εξήχθησαν. Το ακτινίδιο άλλαξε τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων αγροτών, ενισχύοντας σημαντικά το εισόδημά τους. 

Για την ιστορία, το πρώτο φυτώριο αναπτύχθηκε στον Σβορώνο της Πιερίας, αρχές της δεκαετίας του '80...


Προτείνουμε...


Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών! Αιωνία η μνήμη του...
Από Γιώργος Βλασσόπουλος

Υ.Γ.
- Αν ψάχνεις για θερμός φαγητού, θερμός νερού και θερμός καφέ τότε δες ΕΔΩ!

Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη