Σπιτικό, παραδοσιακό λικέρ ροδάκινο από την Διαβατινή γιαγιά μας..!

Σπιτικό, παραδοσιακό λικέρ ροδάκινο από την Διαβατινή γιαγιά μας..!

Παραδοσιακά λικέρ της Ελλάδας από φρούτα και καρπούς της ελληνικής φύσης, καθώς χαρίζουν το άρωμα και τη γεύση τους στο οινόπνευμα και συναρπάζουν με την ιδιαιτερότητά τους. Συνοδεύουν γλυκά και μπισκοτάκια, αλλά σερβίρονται και μόνα τους στο τέλος ενός γεύματος σαν εξαιρετικά χωνευτικά ποτά.

Όμως τι είναι το Λικέρ;
Το λικέρ (συνήθως αναφερόμενο και ως ηδύποτο) είναι τύπος οινοπνευματώδους ποτού, που φτιάχνεται από αλκοόλη γεωργικής προέλευσης (συχνότερα σταφυλιού) με την προσθήκη φυσικών αρωματικών υλών, όπως φρούτων, κρέμας, βοτάνων, αρωματικών καρυκευμάτων (π.χ. κανέλα, γαρίφαλο, δίκταμο), μελιού, ανθέων ή ξηρών καρπών και διατίθεται προς κατανάλωση έπειτα από την προσθήκη ζάχαρης ή άλλου γλυκαντικού (όπως σιρόπι καλαμποκιού με φρουκτόζη). 

Τα λικέρ προέρχονται ιστορικά από τα βότανα, που χρησιμοποιούνταν παλαιόθεν για ιατρικούς σκοπούς, συνήθως ως εκχυλίσματα για την παρασκευή ιαμάτων. Χρονολογούνται από το 13ο αιώνα και πρωτοεμφανίστηκαν κυρίως στην Ιταλία, ενώ συχνά παρασκευάζονταν από μοναχούς, όπως π.χ. το γαλλικό σαρτρέζ (Chartreuse).

Σήμερα λικέρ φτιάχνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου και σερβίρονται με διάφορους τρόπους: μόνα τους, με πάγο, με καφέ, ανάμικτα με κρέμα ή άλλες μείξεις με σκοπό να γίνουν κοκτέιλ κλπ. Σερβίρονται με ή χωρίς επιδόρπιο. Το λικέρ χρησιμοποιείται επίσης και στη μαγειρική.

Τα λικέρ είναι συνήθως πολύ γλυκά στη γεύση και θα σας δώσουμε μια συνταγή για λικέρ από Ροδάκινο, μιας και στη περιοχή μας αυτό το φρούτο το έχουμε άφθονο..

Λικέρ από Ροδάκινο

Λοιπόν, θα χρειαστούμε:
  • 10 ροδάκινα καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
  • Το εσωτερικό από τα κουκούτσια σπασμένα στο γουδί
  • 300 γρ ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 800 γρ κονιάκ
Διαδικασία δημιουργίας..
  • Σε ένα μεγάλο βάζο ρίχνουμε τα κομμάτια του ροδάκινου, το εσωτερικό από τα κουκούτσια που σπάσαμε στο γουδί και από πάνω προσθέτουμε όλα τα υλικά.
  • Κλείνουμε καλά το βάζο και το βάζουμε σε σκιερό μέρος για 3 εβδομάδες.
  • Ανακινούμε συχνά για να λιώσει η ζάχαρη.
  • Μετά από 3 εβδομάδες το σουρώνουμε με ένα τουλουπάνι και το βάζουμε σε γυάλινα μπουκάλια.
Το αφήνουμε για λίγες μέρες να σταθεί και το λικέρ μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.

🍸 Δεν έχετε χρόνο για να φτιάξετε; Εμείς σας προτείνουμε:
Από την μαστίχα αυτή την αρωματική φυσική ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο, το οποίο καλλιεργείται παραδοσιακά στη νήσο Χίο της Ελλάδας και παράγεται σε "σταγόνες" ή "δάκρυα", φτιάχνεται με πολύ αγάπη το λικέρ Μαστίχας Mastic Tears..
λικέρ Μαστίχας
- Ένα παραδοσιακό λικέρ Μαστίχας "Mastic Tears".  Ένα απίθανο ηδύποτο με το μοναδικό άρωμα της Μαστίχας Χίου!  ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Επίσης..
Τα Κρητικά λικέρ έχουν σαν βάση την κρητική τσικουδιά - ρακή. Οι Bartenders της Κρήτης εμπιστεύονται τα Κρητικά λικέρ Dinapoja διότι με αυτά δημιουργούν ξεχωριστά δροσιστικά ποτά και κοκτέιλ με απίθανες γεύσεις. Αν τα δοκιμάσετε, θα τα λατρέψετε! 
- Limoncello Λικέρ Λεμόνι με Ρακή (Τσικουδιά Κρήτης) γυάλινη φιάλη.
Έχει όλη τη γεύση ενός ελληνικού καλοκαιριού στην Κρήτη, ως απόσταγμα σταφυλιού με πραγματικό λεμόνι. Σερβίρετε παγωμένο, σκέτο ή με τριμμένο πάγο.
 

Ευκαιρίες / Προσφορές σε Γυαλιά ηλίου & Μαγιό..

Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη