Βέροια: Αναβίωση του ταφικού εθίμου στην Πατρίδα από τον πολιτιστικό σύλλογο Ευστάθιος Χωραφάς.

Αναβίωση του ταφικού εθίμου στην Πατρίδα από τον πολιτιστικό σύλλογο Ευστάθιος Χωραφάς
Στην Πατρίδα Ημαθίας το βράδυ της Δευτέρας στο κοιμητήριο του χωριού ήταν χαρούμενο. Η πομπή ξεκίνησε με λαμπαδηφορία από το ναό της Υπαπαντής. O μητροπολίτης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων ήταν αυτός που τέλεσε επιμνημόσυνη θέση για όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος στην Μικρά Ασία, στον Πόντο, στην Θράκη και για τους απανταχού πρόσφυγες του ελληνισμού.

Με ένα τραπέζι, σαν αυτό που στρώνεται στα σπίτια σε μια γιορτή, συνηθίζουν σε πολλές κοινότητες Ποντίων να αποχαιρετούν τις ψυχές των αγαπημένων τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Η ουσία του ταφικού εθίμου με τις ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων, και το οποίο ήρθε στις αποσκευές της προσφυγικής μνήμης, είναι ότι οι αγαπημένοι «έρχονται» την ημέρα της Ανάστασης και μένουν στον πάνω κόσμο για 50 ημέρες.

Αναβίωση του ταφικού εθίμου στην Πατρίδα από τον πολιτιστικό σύλλογο Ευστάθιος Χωραφάς.

Γι’ αυτό και στα κοιμητήρια η ατμόσφαιρα είναι εορταστική, με φαγητά πάνω στα μνήματα και λύρα. Το ταφικό έθιμο αναβιώνει την Κυριακή του Θωμά, τη Δευτέρα του Πάσχα ή τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, ανάλογα με την παράδοση κάθε περιοχής.

Η αναβίωση του εθίμου έγινε στο πλαίσιο των ΚΗ’ Παυλείων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ευστάθιος Χωραφάς». Στις πανάρχαιες ρίζες του και στη νοηματοδότησή του από τη χριστιανική πίστη αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Δημήτριος Πυρινός, ενώ στίχους απήγγειλε ο Μιχάλης Τσίτσας.


(Φωτ.: Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας / Κοσμάς Καραγιάννης)




Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη