Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση : "Συνθήκη της Λωζάνης, 101 έτη Τουρικής διαστρέβλωσης και παραβίασης"

Με αυξημένο τον ενδιαφέρον των συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 23 Μαρτίου 2024, η εκδήλωση με θέμα "Συνθήκη της Λωζάνης, 101 έτη Τουρκικής διαστρέβλωσης και παραβίασης", με ομιλητή τον Λάζαρο Καμπουρίδη, αντιστράτηγο εν αποστρατεία, σε μία συνδιοργάνωση των σωματείων, Δράσης "Νίκος Καπετανίδης" και Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσσαλονίκης "Φίλων Κτενίδης". 


Αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, του Σωματείου Δράσης "Νίκος Καπετανίδης" και του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Νικόπολης Θεσσαλονίκης "Φίλων Κτενίδης", την οποία υπογράφουν αντίστοιχα οι πρόεδροι των συλλόγου Γιώργος Γεωργιάδης και Χάρης Σιδηρόπουλος.


Πραγματοποιήθηκε την 23-3-2024 με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση των Σωματείων μας, στο ξενοδοχείο LAZART στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, με ομιλητή: Τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία, Λάζαρο Καμπουρίδη, με θέμα: "Συνθήκη της Λωζάνης, 101 έτη Τουρκικής διαστρέβλωσης και παραβίασης".


Παρέστησαν: O Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμμελου. Ο Νίκος Παπαδόπουλος, βουλευτής του κόμματος "ΝΙΚΗ". Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Άκης Δαγκαζιάν, επίτιμος πρόξενος της Αρμενίας, ο Τιγκράν Μπλετζιάν, εκπρόσωπος Αρμενικής κοινότητας Θεσσαλονίκης. Η Ελένη Λαδοπούλου, αντιδήμαρχος Παιδείας Παύλου Μελά, ο Χαράλαμπος Μαγειρόπουλος, αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων Παύλου Μελά, ο Νίκος Ορφανίδης, δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά.

Ο Ηρακλής Τσακαλίδης, δημοτικός σύμβουλος Ωραιοκάστρου, ο Κώστας Τερζόπουλος, εκπρόσωπος τοπικής Κοινότητας Κορδελιού. Ο εκπρόσωπός του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Α/ΓΕΣ, Συνταγματάρχης (ΥΠ) κ. Χρήστος Αθάνατος. Ο Νίκος Μιχαηλίδης, Δόκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, o Κώστας Παπαδόπουλος, πρόεδρος Ακριτών Πόντου Σταυρούπολης, εκπρόσωποι διαφόρων Ποντιακών Σωματείων και πυκνό ακροατήριο, που άκουγε απνευστί τον ομιλητή.

Μετά το πέρας της εισήγησης ακολούθησε γόνιμος διάλογος, επί δίωρο περίπου, με εναλλαγή ερωτήσεων - απαντήσεων, που ικανοποίησε τους παρισταμένους.

Ο Λάζαρος Καμπουρίδης αφού περιέγραψε το ιστορικό πλαίσιο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, ανέφερε ότι:

"Υπάρχει στρεβλή εντύπωση στην Ελλάδα ότι η Συνθήκη της Λωζάνης απειλείται από τον Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή 2 μήνες μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, όπου ο Ερντογάν μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη αναθεώρησής της.

Η Συνθήκη παραβιάζεται διαχρονικά από όλες τις τουρκικές κυβερνήσεις και σε θέματα που αφορούν εδαφική κυριαρχία (σύνορα) αλλά και σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Η Τουρκία παρά τα προβλεπόμενα σε σχετικά άρθρα της Συνθήκης η οποία ρύθμισε τα θέματα συνόρων, αλλά και αυτά της προστασίας των μειονοτήτων, όχι μόνο κατέχει εδάφη άλλων χωρών, έχει αφανίσει όλες τις μειονότητες που ζούσαν στην τουρκική επικράτεια ενώ τις τελευταίες δεκαετίες έχει εστιάσει στην εξαφάνιση των Κούρδων.

Η Τουρκία ενώ θα έπρεπε να είναι εγκαλούμενη για τις συνεχείς παραβιάσει της Συνθήκης από όλες τις χώρες που την υπέγραψαν ως συμβαλλόμενα μέλη, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια δόγματα και πολιτικές οι οποίες απειλούν την εθνική μας κυριαρχία και κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Θα πρέπει να σχεδιαστεί μία συγκεκριμένη στρατηγική με επιθετικά χαρακτηριστικά με σκοπό την ενοχοποίηση της Τουρκίας στα θέματα των παραβιάσεων της Συνθήκης. καθώς η Άγκυρα παρερμηνεύει τις αγαθές προθέσεις επίλυσης των διαφορών με διάλογο και αυξάνει τις αξιώσεις της οι οποίες απειλούν όλο τον Ελληνισμό".
προωθούμενο από efxinospontos

Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη