Ενημέρωση για το συμπύρηνο Ροδάκινο - Τα ζητήματα που έθεσε ο Χ. Βοργιάδης

Την Τετάρτη 20/3 ο Χρήστος Βοργιάδης συμμετείχε στην άτυπη συνάντηση με την εκπρόσωπο του DG-AGRI of European Commission κα. Teresa Lopez-Garcia Usach, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία εργάζεται στη Μονάδα E.2 ασχολούμενη με την κατάσταση της αγοράς στα πυρηνόκαρπα και τα εσπεριδοειδή, μετά από πρόσκληση της Ολυμπίας Αποστόλου, η οποία συμμετέχει στο Παρατηρητήριο Αγοράς της Επιτροπής για τα πυρηνόκαρπα ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών PROFEL

Αναλυτικά σε ανάρτησή του στα social ο κ. Βοργιάδης αναφέρει :
« Στην άτυπη συνάντηση ενημέρωσα την εκπρόσωπο του DG-AGRI για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και παραμένουν άλυτα αλλά και τις παθογένειες που εξακολουθούν να υφίστανται.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκα:
  • Στις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που πληρώνει η βιομηχανία 
  • Στην υποτυπώδη λειτουργία της Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων
  • Στον εμπαιγμό που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια με την καθυστέρηση αλλαγής κανονισμού του ΕΛΓΑ και την μη κάλυψη ζημιών από βροχοπτώσεις και ακαρπία που οδηγούν τους παραγωγούς σε σημαντική μείωση του εισοδήματος τους (Της είπα ότι στην Ελλάδα οι παραγωγοί είναι "τζογαδόροι" διότι επενδύουν χωρίς καμία κάλυψη)
  • Πρότεινα να υπάρξει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθορισμός κόστους παραγωγής ανά καλλιέργεια μέσα από εκθέσεις ινστιτούτων και πανεπιστημίων , για να μην υφίστανται το αδιανόητο φαινόμενο η τιμή των προϊόντων να είναι χαμηλότερη του κόστους παραγωγής με συνέπεια την εξαφάνιση των αγροτών. Έτσι θα μπορούσε χωρίς να επηρεάζεται το ελεύθερο της αγοράς, να καλύπτονται ως ένα βαθμό οι καλλιεργητές και να μην έχουν παθητικό, αφήνοντας και κάποιο περιθώριο κέρδους σε αυτούς , οι οποίοι εφοδιάζουν την αγροδιατροφική αλυσίδα. 
  • Στον εντελώς απαράδεκτο νόμο Βορίδη για το συνεταιριστικό κίνημα και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των συνεταιρισμών αλλά και την έλλειψη κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού στα οικονομικά τους, με συνέπεια την συνέχιση της νοσηρής κατάστασης που επικρατεί σε αυτούς Στην αδιαφανή και άδικη διανομή των ενωσιακών πόρων προς τους αγρότες της χώρα μας από την κυβέρνηση
  • Στην έλλειψη προγραμματισμού από το ΥΠΑΑΤ και την ανεξέλεγκτη φύτευση συμπύρηνων (τρίβουν τα χέρια τους στην Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος - ΕΚΕ)  ανά τη χώρα με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά σε έτη που δεν προκύπτουν ζημιές από παγετούς και την μειωμένη ζήτηση προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα διάθεσης αλλά και πτώση τιμών
  • Στην αδιαφορία που δείχνει η ΕΕ για τα δικά της "παιδιά" επιδιώκοντας το Ρώσικο εμπάργκο και τη συνέχιση του και χωρίς να παίρνει μέτρα ενίσχυσης για τους παραγωγούς ισοσταθμίζοντας τις απώλειες .
  • Επίσης αδιάφορη και στο θέμα της Ουκρανικής κρίσης και των συνεπειών της στην παραγωγή.
  • Όπως και την αδυναμία να ανταπεξέλθει στην εν μέρει αποκατάσταση των ζημιών από την κλιματική κρίση δίνοντας αξιοπρεπείς ενισχύσεις και όχι ψίχουλα.
Τέλος τα όσα αφορούν τα της Ελλάδας μας, της είπα ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με δέουσα σοβαρότητα σημαντικά αγροτικά προβλήματα που προανέφερα παραπάνω όταν ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί στον υπουργικό θώκο του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 4 διαφορετικούς Υπουργούς στα 4,5 χρόνια κυβέρνησης. »



Δημοσίευση σχολίου

Το τοπικό Portal Διαβατός Ημαθίας ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών του εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας, υβριστικά σχόλια ή σχόλια μη συμμορφωμένα με τους όρους χρήσης του blog, θα διαγράφονται! Ο «Διαβατός Ημαθίας» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές!

Νεότερη Παλαιότερη